sunnuntai 11. syyskuuta 2011

tokoa ja silmäsairauksia

Eilen tokokisoissa turistina ja Nova oli mukana. Teki kauheesti mieli kisaamaan kun katseli toisten suorituksia. Nova piippaili siinä mun vieressä koko päivän, ja otin sen sitten vähän siihen sivuun tekemään. Palkkaa ei ollut mukana ja Nova oli ihan kuutamolla. Se katseli taivasta, haukotteli ja ihmetteli ohikulkijoita, kaukoissa seisoi silmät puoliksi kiinni ihan unessa. Oli niin toivotonta. Myöhemmin iltapäivällä koepaikalla otin pallon ja merkin ja mentiin nurmikolle tekemään liikkeestä istumista ja merkkiä. Nova teki ne tosi hyvin ja iloisesti. Se tykkää tollasesta vauhdikkaasta juoksemisesta eikä jaksa mitään pikkutarkkaa nyyhräämistä.

Eilen yöllä tuli tieto, että Novan isä Craig on sokeutunut, sillä todettiin PRA. Niin surullista, isä oli silmistään täysin terve ennen Neran pennutusta. Ja nyt alle 5-vuotiaana tämä lammastilan työkoira on sokea. Kyseessä kun on periytyvä sairaus, on nyt Nova siis PRA:n kantaja, ja jos Novan äiti Nera on myös kantaja, saattaa Nova sokeutua. No, mä lupasin heti Novalle että siitä ei luovuta ikinä, ja jos se sokeutuu niin mä teen mitä vaan, että sen ois hyvä elää. Jotain hyvääkin asiassa, on todella harvinaista, että Nera olisi kantaja, joten mitä tässä vielä suremaan. 

Tänään naapuripihan nurmella merkkiä ja ruutua + leikittiin. Ei tehty mitään muuta, ajattelin kerrankin olla fiksu. Ja kyllä kannatti. Nova teki lyhyet mutta tehokkaat treenit. Ja kaiken ihan oikein ja hyvin. Ensin erikseen merkkiä, sitten erikseen ruutua kosketusalustalla ja sitten yhdistettynä eri variaatioin ja Nova oli tosi hyvä, ei se yritä yhtään lintsata ruutuun (kerran elämässään yritti ja sekin johtui mun huonosta ohjauksesta ja se luuli että käsken sen ruutuun) vaan menee aina ensin merkille (vaikka sanoin vahingossa taas ruutukäskyn merkillelähetyksessä:). Ruutuun sillä on tosi kiva vauhti, normaalia Novaa olisi hipsutella ruutuun mutta sinne se kyllä painaa aina täysillä ja sitä on niin kiva katsoa! Jos nyt olisin jatkanut treenaamista, olisi Nova hyytynyt, mutta onneksi, onneksi tajusin lopettaa. Tarvis vaan aina tehdä näin lyhyesti eikä ajaa sitä ihan loppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti