sunnuntai 7. elokuuta 2011

Koiratanssileirillä

Lauantai (nämä muistiot itselleni muistiksi, ei ehkä selkene lukijoille täysin)

Voi apua, mä oon ajatellut, että koiratanssi olisi sellainen huvilaji muiden "oikeiden" lajien lisäksi, mutta sepä siitä ajatuksesta. Tänään koiratanssileirillä ratkottiin tanssiongelmia ja veihdettiin ajatuksia ison porukan kesken. Melkoinen määrä lajin harrastajia oli lähtenyt paikan päälle. Isoin asia mitä tästä päivästä jäi mieleen, on tuo lajin vaativuus. Aloittaahan voi helposti, mutta kun aletaankin lisäämään vaativuutta.....esim minkä vaativuustason liikkeet mihinkin kohtaan koreografiaa, ja missä kohtaa kehää on mikäkin parasta suorittaa. Vastaan tuli bordercollieita, jotka ovat harrastaneet pennusta asti ainoana lajina koiratanssia....eli miten me harrastetaan sitä miljoonan muun lajin lisäksi....Seuraavasta koirasta tulee pelkkä temppukoira. Pieni ketterä temppubortsu :) Nyt kun harrastajamäärät kasvavat kovaa vauhtia ja lajista tulee tunnetumpi, kovenee myös taso entisestään koko ajan. 

Järkyttävän vaikeaa on tuo käskyjen määrä, joita koiralle tulee opettaa kun käsiavut häivytetään. Ei kyllä riitä enää suomenkielen sanasto siihen touhuun. HTM- eli seuraamistanssin positiot ovat jokainen opetettava erikseen, kuten tokon seuraaminenkin. Positioiden epätarkkuudesta (huom säännöt mistä väljyys koiraan lasketaan eri positioissa, esim etupositiossa ohjaajan varpaat, ei reidet) rokotetaan kovalla kädellä, eli ensin positiot opetetaan niin varmoiksi, että koira osaa hakeutua oikeaan seuraamiskohtaan ihan mistä vaan ilman apuja. Tämän jälkeen koiralle opetetaan erikseen suuntakäskyt eri suuntiin ja sitten vasta voidaan liittää positioon liike, esim. front side side. Kauhee homma!

Tehtiin koiran näköisiä liikkeitä, ohjaajan näköisiä liikkeitä, pohdittiin koreografioita, opeteltiin temppuja, opeteltiin hiljaista työskentelyä, ohjaajan liikkumista ilman koiraa, käskytystapoja, eri tasoja -vaikka mitä jokaisen ongelmien mukaan! Liikkeet, joissa koira ilmaisee tunnetilaa ovat vielä aika uusi, ja haastava osa lajia, samoin askellajien vaihto esim laukka ja ravi olisi hyvä opettaa erottamaan.

Illalla mökillä Nova juoksi pisin metsiä Suvi-Tuulian Zoom-bortsun kanssa ja grillaamisen jälkeen koko poppoo katseli MM-kisoja videolta ja koirat olivat sisällä sulassa sovussa -osa häkissä, osa nukkui vieressä. Aikamoista temppuilua oli, joissa koreografian tärkeys oli täysin unohdettu. Englannissa monet "hienot" ja kivat temput ovat nyt kiellettyjä niiden vaarallisuuden vuoksi, kuten ohjaajan selkään hyppääminen!!, käsiseisonnat, kuperkeikat jne. Suomessa kiellettyjä liikkeitä ei vielä ole.

Novan treenilistalle
-front
-kaikki eri positiot
-suuntakäskyt

-voltti
-kiertäminen tosi kaukana ja vähän lähempänä pienempää ympyrää, kiertäminen siten että jään itse koiran ringin ulkopuolelle
-edessä meneminen
-piruetti
-hyppy ylöspäin
-tao ja siitä kring
-otsatemppu
-eteen ja back

apua liian pitkä lista.....huomenna tulee lisää...

Tänään taas huomattiin, että Nova osaa aivan valtavasti eri temppuja, kunhan saataisi vaan ne ohjelmaan. Kun tuli meidän vuoro esittää koreografiaongelmiamme, Nova ajatteli, että hän nyt seisoo tässä keskellä kehää, enkä mä sitten pystynyt oikein näyttämään sen kanssa kun se ei juuri siitä innostunut liikkumaan. Musiikista sanottiin, että olen ottanut liian vaikean musiikin, että tuolle pitäisi valita rauhallisempi, mutta en tiedä, jos saan sen tekemään jotain, niin kyllä se sitten on ihan vaudikaskin. 

Nova nukkui lähes koko päivän häkissään, kun ei ollut sen vuoro tehdä. Siellä se nukkui, ja kun otin sen pois häkistä, se oli ihan unessa seuraavan vartin. Kun olin saanut sen hereille ja vireeseen ulkoiluttamalla ja leikkimällä, niin se olikin jo niin uupunut, että oli taas laitettava lepäämään:)

Huomenna lisää uusia oppeja....Novan kanssa on niin ihana olla leirillä! Unelmakoira tuollaisessa paikassa, missä on paljon muita ja häiriötä, kunhan sille sais vielä jotain piristyspillereitä edes tarvittaessa otettavaksi :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti